Τι ειναι η εργοθεραπεια;

Τι είναι η εργοθεραπεία;

«Η Εργοθεραπεία είναι η εφαρμοσμένη επιστήμη που μελετά και χρησιμοποιεί τα ανθρώπινα έργα στους τομείς της αυτοφροντίδας, αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου και παραγωγικότητας με στόχο να παρέχει τη δυνατότητα σε άτομα με περιορισμούς στη λειτουργικότητα να εκτελούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες στο μέγιστο των ικανοτήτων τους» (Σύλλογος Ελλήνων Εργοθεραπευτών).

Τι κάνει ο εργοθεραπευτής ;

Ο εργοθεραπευτής αξιολογεί τις ικανότητες και τις αδυναμίες του παιδιού και σχεδιάζει ένα θεραπευτικό πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του. Στόχος είναι να αναπτύξει τις απαραίτητες δεξιότητες στα παιδιά χρησιμοποιώντας ποικίλα υλικά ή τεχνικές που αναπαριστούν τις καθημερινές δραστηριότητες του ανθρώπου συμβολικά ή πραγματικά.

εργοθεραπεια βυρωνος 13 Λαμια
Αίθουσα εργοθεραπείας Βύρωνος 13, Λαμία

Εργοθεραπεία Αταλάντη

Αίθουσα εργοθεραπείας Καλαμαριάς 13, Λαμία

Αίθουσα Εργοθεραπείας, Εθνικής Αντιστάσεως 88, Αταλάντη

Πότε πρέπει να πάμε το παιδί μας σε εργοθεραπευτή;

Η εργοθεραπεία απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στους παρακάτω τομείς:

Με βάση τον Αμερικανικό Σύλλογο Εργοθεραπευτών, αν το παιδί μας παρουσιάζει 3 ή περισσότερες από τις παρακάτω δυσκολίες, θα πρέπει να ζητήσουμε μία εργοθεραπευτική αξιολόγηση:

Δεν παίζει με τα παιχνίδια της ηλικίας του, πράγμα που σημαίνει ότι ένα παιδί μπορεί να μην ενδιαφέρεται για τα εν λόγω παιχνίδια ή να μην τα καταφέρνει (π.χ., να είναι πιο πίσω αναπτυξιακά σε σχέση με την ηλικία του).

Δυσκολεύεται να αυτοεξυπηρετηθεί. Να μην έχει δηλαδή, ανάλογα με την ηλικία του, τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε: να φάει μόνο του, να βάλει τα ρούχα ή τα παπούτσια του, να πάει στην τουαλέτα, κλπ.

Έχει ελαττωμένο μυϊκό τόνο (μοιάζει αδύναμο). Πρόκειται για ένα παιδί που φαίνεται να μην έχει αντοχή, να είναι χαλαρό–πλαδαρό.

Δυσκολεύεται να υπολογίσει τη θέση του σώματός του στο χώρο (χτυπάει εύκολα). Σπάει συχνά τα παιχνίδια του. Πέφτει εύκολα κάτω.

Δυσκολεύεται να ζωγραφίσει μέσα σε πλαίσιο (ένα παιδί πριν γράψει θα πρέπει να μπορεί να συντονίσει την κίνηση του χεριού του, ώστε να ζωγραφίσει μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο), να φτιάξει παζλ (η δυσκολία καθορίζεται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού), να κόψει με το ψαλίδι στο νηπιαγωγείο.

Αντιστρέφει γράμματα και αριθμούς, δεν αφήνει διαστήματα μεταξύ των γραμμάτων και των λέξεων που γράφει. Μπορεί να μην έχει, για παράδειγμα, καλή αντίληψη στο οπτικό του σύστημα. Ο γραφικός του χαρακτήρας είναι πολύ κακός.

Κουράζεται εύκολα κατά τη σχολική του εργασία. Μπορεί, για παράδειγμα, να πρόκειται για ένα παιδί που είναι υπερκινητικό, έχει διάσπαση προσοχής, είναι υποτονικό κ.ά..

– Είναι πολύ ευαίσθητο σε οσμές, γεύσεις, θορύβους ή αγγίγματα. Αποφεύγει την παιδική χαρά.

– Έχει δυσκολίες στο φαγητό, λερώνεται υπερβολικά ή δεν τρώει κάποιες βασικές τροφές. Μπορεί, για παράδειγμα, το παιδί να μην έχει τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να χρησιμοποιήσει το πιρούνι για να μπορεί να φάει.

Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί για παράδειγμα, μπορεί να πρόκειται για ένα παιδί που διασπάται εύκολα η προσοχή του ή συγκεντρώνεται υπερβολικά σε μία δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχίζει σε άλλη. Χρειάζεται περισσότερη εξάσκηση από άλλα παιδιά για να μάθει καινούργια πράγματα.

Είναι υπερκινητικό, δηλαδή δεν ολοκληρώνει δραστηριότητες που ξεκινάει, αλλάζει συνεχώς θέση και δραστηριότητα δείχνει να είναι συνεχώς σε υπερένταση.

Δυσκολεύεται να ακολουθήσει προφορικές οδηγίες. Μπορεί, για παράδειγμα, να μην έχει καλή ακουστική αντίληψη.Δυσκολεύεται να κάνει φίλους της ίδιας ηλικίας και προτιμά να παίζει με μικρότερα ή με μεγαλύτερα παιδιά. Μπορεί να πρόκειται για ένα παιδί που είναι πίσω αναπτυξιακά, είναι πολύ ντροπαλό, κ.ά..

  Η Εργοθεραπεία παιδιών και εφήβων είναι ένα εξειδικευμένο κομμάτι της Εργοθεραπείας, που υποστηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειες τους στην απόκτηση της μέγιστης λειτουργικότητας τους, προσφέροντας εξειδικευμένες παρεμβάσεις σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.
Κάποιοι από τους τομείς παρέμβασης της Εργοθεραπείας παιδιών και εφήβων είναι:
 • Αξιολόγηση και παρέμβαση Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης
 • Αδρή και Λεπτή κινητικότητα
 • Ισορροπία και συντονισμός κινήσεων
 • Συμπεριφορά
 • Δεξιότητες Αυτό-φροντίδας
 • Σίτιση
 • Παραγωγικές δεξιότητες
 • Συγκέντρωση και προσοχή
 • Προγραφικές και προαναγνωστικές δεξιότητες
 • Οργανωτικές Δεξιότητες
 • Δεξιότητες παιχνιδιού
 • Κοινωνικές Δεξιότητες
Kαλέστε τώρα για μια δωρεάν συνάντηση