Τα βασικά αναπτυξιακά ορόσημα για την ανάπτυξη του λόγου, της ομιλίας και της αυτονομίας των παιδιών

Τα βασικά αναπτυξιακά ορόσημα για την ανάπτυξη του λόγου, της ομιλίας και της αυτονομίας των παιδιών

Τα βασικά αναπτυξιακά ορόσημα που καλό είναι όλοι οι γονείς να γνωρίζουν για την ανάπτυξη του λόγου, της ομιλίας και της αυτονομίας των παιδιών:

Μέχρι τον 1ο χρόνο:

περιμένουμε το παιδί να γυρνά στο όνομά του, να λέει 1-2 λέξεις, να στέκεται μόνο του για λίγο και να ανταποκρίνεται σε λίγες απλές εντολές (έλα-πάρε)

Μέχρι τον 2ο χρόνο:

έχει αναπτύξει αρκετές λέξεις για να ζητάει αυτά που θέλει και να ικανοποιεί τις ανάγκες του, κατανοεί απλές προτάσεις, ασχολείται με παιχνίδια για την ηλικία του, απολαμβάνει την παρέα μαζί σας και παίζει κινητικά παιχνίδια.

Μέχρι τον 3ο χρόνο:

μιλάει με απλές προτάσεις και μπορεί να κάνει απλή συζήτηση με ερώτηση και απάντηση. Παίζει συμβολικά παιχνίδια και θέλει να βρίσκεται με παιδιά της ηλικίας του. Γνωρίζει πολλές καθημερινές έννοιες και αντικείμενα και είναι σε θέση να τα ζητήσει. Μπορεί να ανταπεξέλθει κινητικά σε αρκετές δραστηριότητες.

Μέχρι τον 4ο χρόνο:

έχει κατακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των φωνημάτων της γλώσσας και μπορεί με άνεση να εκφράσει τα θέλω του και να τα διεκδικήσει. Συμμετέχει σε ομαδικά παιχνίδια και ολοκληρώνει δραστηριότητες όπως παζλ. Έχει κατακτήσει τις δεξιότητες τουαλέτας για την ημέρα και τη νύχτα. Μπορεί και τρώει όλες τις τροφές των ενηλίκων χρησιμοποιώντας πιρούνι-κουτάλι-ποτήρι. Δεν χρησιμοποιεί μπιμπερό ή πιπίλα. Κατακτά καθημερινές δεξιότητες όπως ντύσιμο και φαγητό.

Μέχρι τον 5ο χρόνο:

η ομιλία του είναι πλήρως καταληπτή από όλους εκτός οικογένειας. Έχει κατακτήσει πολλές γνωστικές δεξιότητες –έννοιες που απαιτούνται από το σχολείο. Έχει αυτονομηθεί στις καθημερινές δραστηριότητες, φαγητό, τουαλέτα, ντύσιμο, μπάνιο.

Μέχρι τον 6ο χρόνο:

μπορεί να κάνει πράγματα από μόνο του, να αναλάβει πρωτοβουλίες για την καθαριότητά του και το ντύσιμό του, να απασχολείται με δραστηριότητα χωρίς βοήθεια και να την ολοκληρώνει.

Να αφηγείται και να περιγράφει καταστάσεις. Να συμμετέχει σε διάλογο. Να είναι μέλος σε ομάδα και να παίζει παιχνίδια ανταγωνισμού.

Κατερίνα Αρ. Τσούμα ​
​Λογοθεραπεύτρια

Kαλέστε τώρα για μια δωρεάν συνάντηση με την υπεύθυνηLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this