Πώς να κάνετε τη μελέτη του παιδιού στο σπίτι παιχνιδάκι!

Πώς να κάνετε τη μελέτη του παιδιού στο σπίτι παιχνιδάκι!

Βασικές συμβουλές οργάνωσης για να γίνει η μελέτη του παιδιού στο σπίτι παιχνιδάκι!

Το κουδούνι του σχολείου θα ακουστεί ξανά σε λίγες μέρες! Θα αφήσουμε πίσω τις καλοκαιρινές διακοπές, κρατώντας στη θύμηση μας τις όμορφες στιγμές ξεγνοιασιάς και χαλάρωσης που περάσαμε, ενώ σιγά-σιγά θα μπούμε ξανά στους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Για πολλά παιδιά θα είναι η αρχή της καινούριας τους σχολικής ζωής με την ένταξη στην Α΄ Δημοτικού. Μια αλλαγή που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα σε παιδιά και γονείς, όπως  χαρά, ανυπομονησία, αλλά και ανησυχία για τις καινούριες απαιτήσεις του δημοτικού σχολείου και την επίδοση του μικρού μαθητή. Για άλλα παιδιά θα είναι η μετάβαση σε ένα επόμενο στάδιο με περισσότερες πλέον απαιτήσεις.

Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει το παιδάκι σας παρακάτω σας παραθέτω μερικές απλές αλλά βασικές συμβουλές από τη σκοπιά του εργοθεραπευτή που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την οργάνωση και συγκέντρωση του παιδιού κατά τη διάρκεια της μελέτης στο σπίτι. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού ο χρόνος του θα πρέπει να μοιράζεται σωστά ανάμεσα στις παραγωγικές δραστηριότητες και τις δραστηριότητες παιχνιδιού και ελεύθερου χρόνου.

Ξεκινώντας….

Οργάνωση χώρου μελέτης

Δημιουργήσετε μαζί με το παιδί ένα συγκεκριμένο  χώρο όπου θα διαβάζει (συνήθως μέσα στο υπνοδωμάτιο ή στο γραφείο). Ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι άνετος, ήσυχος (μακριά από ηλεκτρικές συσκευές, τηλέφωνα, φωνές) ενώ ενδείκνυται η χαμηλή μουσική, τακτοποιημένος για να μπορεί και το παιδί να οργανώνει τη σκέψη του, να έχει κατάλληλο και επαρκή φωτισμό και αερισμό. Η επιφάνεια εργασίας θα πρέπει να έχει πάνω μόνο τα απαραίτητα για τη μελέτη υλικά (μολύβια, ξύστρα, γόμα, τετράδια, βιβλία) και όχι πολλά ερεθίσματα που θα του αποσπούν την προσοχή.

Δεν ξεχνάμε για να είναι άνετα το παιδί….

Εργονομικοί παράγοντες

– η καθιστή θέση: η κεφαλή θα πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή, ο κορμός να είναι ευθύγραμμος και να στηρίζεται στην πλάτη της καρέκλας, ενώ το βάρος του παιδιού θα πρέπει να μοιράζεται στις αρθρώσεις του ισχίου, του γόνατος και της ποδοκνημικής, οι οποίες βρίσκονται σε 90ο κάμψη. Τα πόδια θα πρέπει να φτάνουν στο πάτωμα και να πατούν σταθερά (υποπόδιο ή στοίβα βιβλίων).

– η θέση του χαρτιού: Το χαρτί πρέπει να είναι τοποθετημένο ακριβώς δεξιά από τη μέση γραμμή του σώματος για τους δεξιόχειρες και αριστερά από τη μέση γραμμή για τους αριστερόχειρες με μια κλίση 25ο – 30ο προς αριστερά για τους δεξιόχειρες και προς δεξιά για τους αριστερόχειρες.

– η σύλληψη του μολυβιού: ως ιδανική σύλληψη των εργαλείων γραφής ορίζεται η «τριποδική σύλληψη», δεχόμαστε όμως σαν λειτουργική λαβή και την πλάγια τριποδική και πλάγια τετραποδική. Ο καρπός θα πρέπει να είναι ίσιος και χαλαρός και ο πήχης να εφάπτεται απαλά στο τραπέζι. Ο αγκώνας θα πρέπει να είναι σε ορθή γωνία και οι ώμοι χαλαροί.

Συνεχίζοντας….

Οργάνωση μελέτης

Βοηθήστε το παιδί να οργανώσει τη μελέτη του (αρχικά μαζί, και σταδιακά μόνο του), δηλαδή βλέποντας το πρόγραμμα της επόμενης μέρας να εντοπίσει τί εργασίες έχει σε κάθε μάθημα και να τις βάλει σε μια σειρά, από ποια θα ξεκινήσει και πως θα συνεχίσει. Μπορεί να φτιάξει μια λίστα και κάθε φορά να τσεκάρει ότι ολοκληρώνει. Από ποιες εργασίες θα ξεκινήσει, δηλαδή τις πιο εύκολες ή πιο δύσκολες εξαρτάται από το ίδιο το παιδί. Καλό είναι να δοκιμάσετε και τους δυο τρόπους για να δείτε ποιος του ταιριάζει.

Οργάνωση χρόνου

Φτιάξτε ένα καθημερινό πρόγραμμα όπου το διάβασμα θα γίνεται την ίδια ώρα κάθε ημέρα και για συγκεκριμένο χρόνο, ώστε το παιδί να γνωρίζει ποιο είναι το πρόγραμμά του και τι έχει να κάνει. Η επιλογή της ώρας μελέτης εξαρτάται από το παιδί. Παρατηρήστε το παιδί σας κατά τη διάρκεια της ημέρας για να δείτε πότε το επίπεδο διέγερσης του είναι πιο κατάλληλο για μελέτη. Ρωτήστε το ίδιο το παιδί πότε νιώθει πιο συγκεντρωμένο για να διαβάσει. Κάποιο παιδί λειτουργεί καλύτερα αμέσως μετά το σχολείο, αφού πάρει το μεσημεριανό του και ξεκουραστεί για λίγο αλλά παραμένει σε εγρήγορση, ενώ άλλο παιδί μπορεί να χρειαστεί να κοιμηθεί πρώτα. Χρησιμοποιείστε ρολόγια ή χρονόμετρα για ενίσχυση της δεξιότητας έναρξης και ολοκλήρωσης του διαβάσματος ή μιας άσκησης.

Και κάτι πολύ σημαντικό….

Διαλλείματα για ρύθμιση του επιπέδου διέγερσης

Επιτρέψτε στο παιδί ολιγόλεπτα διαλείμματα  κατά τη διάρκεια της μελέτης, όταν βλέπετε ότι έχει αρχίσει να κουράζεται και να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε αυτό που κάνει. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος μπορεί να εμπλακεί σε αισθητικοκινητικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τη διέγερση του να φτάσει σε κανονικό επίπεδο για να μπορέσει το παιδί να συνεχίσει τις εργασίες του. Παρακάτω αναφέρω ενδεικτικά κάποιες δραστηριότητες:

Kαλέστε τώρα για μια δωρεάν συνάντηση με την υπεύθυνηLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this