Ρομποτική και Ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω κατασκευών με τουβλάκια LEGO® (LEGO®-based Therapy)

Ρομποτική και Ομάδα κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω κατασκευών με τουβλάκια LEGO®  (LEGO®-based Therapy)

Το κέντρο μας για πρώτη φορά στην περιοχή μας παρέχει ομαδικά προγράμματα κοινωνικών δεξιοτήτων για παιδιά με ενδιαφέρον για τις κατασκευές με τουβλάκια. Τα παιδιά μπορούν να ενταχθούν σε τρία διαφορετικά προγράμματα ανάλογα με τις δεξιότητές τους. 

Για την προσχολική ηλικία προτείνεται

 Το Storytales για την ανάπτυξη της αφήγησης ιστοριών και εξερεύνηση των συναισθημάτων και των φυσικών χαρακτηριστικών μέσω του υλικού Build Me Emotions 

Για τη σχολική ηλικία προτείνεται

το πρόγραμμα ρομποτικής WeDo 2.0 που θα ασχοληθεί με τα βασικά στάδια ρομποτικής

Για κάθε ηλικία ανάλογα με τις δεξιότητες προτείνεται το Lego Class με τις κατασκευές με τουβλάκια με τις αρχές τις LEGO®-based Therapy που βοηθά την ομάδα να αναπτύξει κοινωνικές δεξιότητες, ικανότητα συνεργασίας και φυσικά την χαρά της δημιουργίας μέσω των κατασκευών με τουβλάκια.

Η διαφορά του κέντρου μας στην παροχή των ομαδικών προγραμμάτων ρομποτικής και κατασκευών είναι οτι την επίβλεψη και την εκπαίδευση των ομάδων έχουν πτυχιούχοι λογοθεραπευτές που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά πέρα απο τις γνώσεις ρομποτικής να ενισχύσουν τις επικοινωνιακές και κοινωνικές τους δεξιότητες. 

  • Τί είναι η θεραπευτική παρέμβαση με βάση τα τουβλάκια (LEGO®-based Therapy);

Η θεραπευτική προσέγγιση με βάση τα τουβλάκια LEGO®(LEGO®-based Therapy) είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων μέσω της ομάδας και της αγάπης για κατασκευές που θα πρέπει να έχουν τα παιδιά που θα συμμετάσχουν. Βασίζεται στη δόμηση που παρέχουν οι κατασκευές με τουβλάκια καθώς και οτι είναι δελεαστικά για τα παιδιά έτσι ώστε να συμμετάσχουν στην ομαδα ευχάριστα.

Δεν είναι απλά ένα παιχνίδι κατασκευών με τουβλάκια , παρά μια ολοκληρωμένη μέθοδος που συμπεριλαμβάνει ένα εξειδικευμένο θεραπευτή και 3 παιδιά ανά ομάδα. Ο θεραπευτής είναι αυτός που καθοδηγεί και ενθαρρύνει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν τις διάφορες καταστάσεις που προκύπτουν.

Μέσω της τεχνικής αυτής τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν με τους άλλους, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να τροποποιούν τη συμπεριφορά τους, όπου χρειάζεται, να αναπτύσσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και να αναπτύσουν φιλικές σχέσεις με τους γύρω τους.

  • Πώς λειτουργεί η θεραπευτική προσέγγιση (LEGO®-based Therapy);

Το παιχνίδι με τα LEGO® αποτελεί μια πολυαισθητηριακή τεχνική, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε διαφορετικά περιβάλλοντα και με πολλές προσαρμογές. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κάθε παιδιού.

Στην αρχική αξιολόγηση κοινωνικών δεξιοτήτων χορηγούνται κατάλληλες δοκιμασίες και τεστ και τίθενται οι στόχοι για κάθε παιδί ξεχωριστά που κατα την διάρκεια των ομαδικών συναντήσεων δουλεύονται και καταγράφονται τα αποτελέσματα, στο τέλος του τριμήνου γίνεται ενημέρωση των γονέων για τα αποτελέσματα.

Η μέγιστη διάρκεια συμμετοχής στο πρόγραμμα καθορίζεται απο τους ατομικούς και ομαδικούς στόχους όμως η ελάχιστη παραμονή στο προγραμμα είναι 3 μήνες (12 ωριαίες συναντήσεις)

 

Παρόλο οτι κάθε ομάδα έχει προσαρμοσμένους στις δυνατότητες των παιδιών στόχους,, τα περισσότερα προγράμματα LEGO® συνήθως ακολουθούν τα παρακάτω βήματα.

– Το κάθε παιδί μαθαίνει ένα σύνολο κανόνων και συγκεκριμένες δεξιότητες δημιουργίας LEGO®.

– Τα παιδιά γνωρίζουν τα άλλα μέλη της ομάδας LEGO®.

– Όλα τα μέλη της ομάδας συμφωνούν σχετικά με το τι θα φτιάξουν. Το εγχείρημα πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες όλων των μελών της ομάδας.

– Σε κάθε παιδί της ομάδας ανατίθεται ένας ρόλος. Οι ρόλοι διαφοροποιούνται στη διάρκεια των συναντήσεων.

– Τα μέλη της ομάδας εργάζονται, όλα μαζί, με σκοπό να κατασκευάσουν αυτό που τους ανατέθηκε, ακολουθώντας τις αρχές της θεραπείας Lego.

  • Ποια είναι τα αποτελέσματα της παρέμβασης με βάση τα LEGO®;

Η παρέμβαση με βάση τα LEGO® (LEGO®-based Therapy) έχει σαν αποτέλεσμα καλύτερες δεξιότητες επικοινωνίας σε παιδιά με δυσκολίες κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Αυτού του τύπου η θεραπεία, που γίνεται μέσω παιχνιδιού, βελτιώνει την ικανότητα των παιδιών να αλλάζουν τη συμπεριφορά τους, να αντιλαμβάνονται και να μιλούν για τα συναισθήματά τους, να επιλύουν προβλήματα και να μαθαίνουν καλύτερα το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν και κινούνται, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία παιχνιδιού.

Έρευνες έχουν δείξει ότι παιδιά που έχουν συμμετάσχει σε ομάδες Lego® έχουν βελτιώσει τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες. Σε άλλο ερευνητικό εγχείρημα φάνηκε ότι τα παιδιά ήταν περισσότερο ευέλικτα σε κοινωνικές συνθήκες και με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, ύστερα από τη συμμετοχή τους σε ομάδα LEGO®.

  • Δημιουργία ιστοριών με τη χρήση του Storytales για την ανάπτυξη της αφήγησης ιστοριών
  • Eξερεύνηση των συναισθημάτων και των φυσικών χαρακτηριστικών μέσω του υλικού Build Me Emotions 
  • Bασικές αρχές της ρομποτικής μέσω του WeDo 2.0

– Πραγματοποιείται μια ωριαία εβδομαδιαία συνάντηση.

– Η ένταξη του παιδιού στην κατάλληλη για αυτό ομάδα, πραγματοποιείται κατόπιν αξιολόγησης.

Η κ. Κατερίνα Αρ. Τσούμα, Λογοθεραπεύτρια είναι εκπαιδευμένη στη μέθοδο (LEGO®-based Therapy).

Ο κ. Γιώργος Αθ. Παπαπούλιος, Λογοθεραπευτής είναι εκπαιδευμένος στις μεθόδους Storytales, Build Me Emotions και  WeDo 2.0

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες και μια δωρεάν συνάντηση για να συζητήσουμε εαν ταιριάζει στο παιδί σας αυτή η μέθοδος.

 

Σημείωση: Το λογότυπο LEGO® αποτελεί εμπορικό σήμα και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ανήκουν στον Όμιλο Εταιρειών LEGO®, ο οποίος δεν εξουσιοδοτεί, συνεργάζεται ή συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στα σεμινάρια, θεραπείες ή/και σε άλλα θεραπευτικά παιχνίδια και προγράμματα με μέσο τα τουβλάκια.

Kαλέστε τώρα για μια δωρεάν συνάντηση με την υπεύθυνηLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this