Καλή σχολική χρονιά! “Λίγα λόγια για ήρεμη αρχή και εύκολη προσαρμογή”

Καλή σχολική χρονιά!  “Λίγα λόγια για ήρεμη αρχή και εύκολη προσαρμογή”

Ο Σεπτέμβριος ήρθε και όπως κάθε χρονιά σηματοδοτείται απο την έναρξη των σχολείων κάθε βαθμίδας.

Για τους παλιούς..δηλαδή όσους πήγαν και πέρισυ στο σχολείο η αρχή αυτή μπορεί να έχει ανάμεικτα συναισθήματα χαράς και λύπης όμως είναι κάτι που έχουν ήδη την εμπειρία και τη γνώση του τί θα συμβεί άρα είναι κάτι εύκολο και αναμενόμενο.

Για τους νέους όμως είναι μια άγνωστη περιπέτεια που τώρα αρχίζει και μην έχοντας την προηγούμενη εμπειρία είναι κάτι που προκαλεί λίγο φόβο, λίγο άγχος λίγο ενθουσιασμό, λίγο απο όλα δηλαδή.

Ανάλογα τη βαθμίδα λοιπόν υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε σαν γονείς για να διευκολύνουμε αυτή η μετάβαση να είναι μια ήρεμη και ευχάριστη εμπειρία τόσο για εμάς όσο και για τα παιδιά μας.

σχολικος αποχωρισμος

Ξεκινώντας απο τα μικράκια μας, του παιδικού σταθμού, παρακάτω είναι λίγα πράγματα που θα μας βοηθήσουν η πρώτη μέρα στο σχολείο να κυλήσει με χαμόγελα (τουλάχιστον απο τα παιδιά, γιατί οι γονείς όλο και κάποιο δάκρυ χαράς θα ρίξουν που το καμάρι τους μεγάλωσε, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που αποφεύγεται).

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός όπως ξέρουμε και απο την εμπειρία μου η κατάλληλη προετοιμασία είναι τουλάχιστον το άλλο 1/4 της εμπειρίας.

Ύπνος

Προετοιμάζουμε λοιπόν το παιδί μία εβδομάδα νωρίτερα τουλάχιστον προσαρμόζοντας το πρόγραμμα του ύπνου του στο ωράριο του σχολείου που έχουμε επιλέξει να πάει. Αυτό σημαίνει οτι εαν στο σχολείο το παιδί θα πρέπει να βρίσκεται στις 8 το πρωί και χρειαζόμαστε 30 λεπτά προετοιμασίας για παράδειγμα, φροντίζουμε την προηγούμενη εβδομάδα να ξυπνάμε το παιδί στις 7 30 ακόμα και αν δεν έχουμε να πάμε κάπου για να του δημιουργήσουμε την επιθυμητή ρουτίνα πρίν την πρώτη ημέρα του σχολείου.

Ντύσιμο

Στην ηλικία του παιδικού 2 με 3 είναι η περίοδος της ανεξαρτητοποίησης, του όχι και της επανάστασης οπότε ας μην κάνουμε μάχη την επιλογή των ρούχων το πρωί.

Στην εβδομάδα προετοιμασίας μετά το ξύπνημα αλλάζουμε τα ρούχα ύπνου του παιδιού με κάτι που θα φόραγε στο σχολείο, και αυτό στα πλαίσια της δημιουργίας ρουτίνας, ταυτόχρονα όμως κάνουμε και δοκιμές για το τί είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει ένταση στο παιδί να φορέσει, π.χ. Ένα σφιχτό στο λαιμό μπλουζάκι, ή ένα πολύπλοκο παντελόνι που παίρνει ώρα να κουμπώσει, και έτσι φτιάχνουμε μια λίστα στο μυαλό μας με ρούχα που καλό είναι να αποφεύγουμε στο πρωινό ξύπνημα για το σχολείο. Καλό είναι τα ρούχα που βάζετε στο σχολείο να είναι άνετα, μαλακά και εύκολα για το παιδί να τα χειριστεί χωρίς πολλά πραγματάκια να εξέχουν ειδικά στα 2χρονα που έχουν τάση να εξερευνούν ακόμα με το στόμα κάποια αντικείμενα.

 

Πρωινό

Εαν το παιδί έχει συνηθίσει να τρώει πρωινό στο τραπεζάκι του είναι ένα εύκολο βήμα, αρκεί να μην κάνουμε αλλαγές στο τί θα φάει εκείνη την εποχή που ξεκινάει το σχολείο, κρατάμε τη ρουτίνα του, όμως φροντίζουμε να ξέρουμε σε πόση ώρα τελειώνει το πρωινό και ανάλογα προσαρμόζουμε το ξύπνημα έτσι ωστε να μην πιέζεται και να προλαβαίνει ήρεμο να τελειώσει το γεύμα του.

Τώρα εαν έχετε συνηθίσει το 2 ή 3 ετών παιδάκι σας να πίνει γάλα στο κρεβάτι ή μπροστά στην τηλεόραση το πρωί καλό θα ήταν να δώσετε παραπάνω απο μία εβδομάδα καιρό προσαρμογής αλλάζοντας αυτή τη συνήθεια. Απο το μεν κρεβάτι ο λόγος είναι οτι παραμένοντας ξαπλωμένο το παιδί σας δεν ξυπνάει κανονικά αλλά παρατείνει τον ύπνο του και έτσι είναι δυσκολότερο μετά να κάνει την προετοιμασία για να φύγει για το σχολείο, απο την τηλεόραση ο λόγος που δεν σιτίζουμε είναι οτι κάνει στο παιδί δυσκολότερο το να φύγει απο μπροστά της και μετά να ετοιμαστεί για το σχολείο σύν του οτι δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να αφυπνίζεται ο εγκέφαλος μετά τον ύπνο.

 

 

Αποχωρισμός

Ερχόμαστε τώρα στο πιο δύσκολο κομμάτι, καθώς είναι κάτι που δεν προλαβαίνουμε να δουλέψουμε – προετοιμάσουμε την τελευταία εβδομάδα, αλλά είναι κάτι που θα δρέψουμε τους καρπούς της δουλειάς μας εαν έχουμε φροντίσει να ανεξαρτητοποιήσουμε το παιδί μας ανάλογα με την ηλικία του, έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί και χωρίς εμάς  ή αλλιώς είναι κάτι που θα μας δυσκολέψει στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Στις μικρές ηλικίες η προσκόλληση στους γονείς είναι κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο, όταν έρχεται όμως ο καιρός του σχολείου χρειάζεται να γίνει ο αποχωρισμός και η προσαρμογή σε ένα νέο πλαίσιο εκτός σπιτιού με τη βοήθεια των δασκάλων και των γονιών. Για να είναι επιτυχημένος αυτός ο αποχωρισμός δε σημαίνει οτι το 2χρονο παιδάκι δεν θα κλάψει όταν το αφήσει η μητέρα ή ο πατέρας του στο σχολείο, φυσικά και θα κλάψει και θα αναζητήσει παρηγοριά στην παιδαγωγό του και στα άλλα παιδάκια που θα είναι μαζί του, βλέποντας όμως τα ενδιαφέροντα πράγματα και δραστηριότητες που θα μπορεί να κάνει στο σχολείο του, θα παρηγορηθεί και με τη φυσική του τάση για εξερεύνηση θα ασχοληθεί με το περιβάλλον του και θα ξεχαστεί.

Κάτι που θα βοηθήσει την προσαρμογή είναι η εξοικείωση, εφόσον είναι δυνατό, εκ των προτέρων με το περιβάλλον του σχολείου πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αυτό μπορεί να γίνει απο το γονιό που με ενθουσιασμό θα μιλήσει για το σχολείο που θα πάει το παιδί την επόμενη χρονιά, με αρκετές επισκέψεις στο χώρο του σχολείου, με τη δυνατότητα του παιδιού να παίξει στον προαύλιο χώρο αν δεν μπορεί να μπεί μέσα, με πρόβες της διαδρομής που θα ακολουθήσετε, και συζήτηση για ότι βλέπετε (εφόσον πηγαίνετε οι ίδιοι το παιδί στο σχολείο), ή αλλιώς με εντοπισμό των σχολικών που θα μεταφέρουν το παιδί και με διαδρομές εκεί που θα παραλαμβάνει το σχολικό το παιδί. Όλα τα παραπάνω βοηθάνε το παιδί να εξοικειωθεί με την όλη διαδικασία και να μειώσουν το άγχος για το νέο πλαίσιο. Ακόμα όταν ο γονιός δεν εκφράζει φόβο ή ανησυχία μπροστά στο παιδί και του μεταδίδει μόνο ενθουσιασμό, χαρά και σιγουριά για την επιτυχία του στο σχολείο, τότε και το ίδιο το παιδί θα νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά και ηρεμία. Η διαδικασία του αποχωρισμού καλό θα ήταν να μην διαρκεί ώρα, σύντομα ένα φιλί και μια αγκαλιά με ενθαρρυντικά λόγια θα κάνει στο παιδί πιο εύκολο να ακολουθήσει την παιδαγωγό του.

Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τα παιδιά του προνηπίου που πηγαίνουν για πρώτη φορά στο σχολείο, μόνο με την προσαρμογή οτι θα πρέπει να γίνει μεγαλύτερη συζήτηση για το τί θα συμβεί, το παιδί να μπορέσει να εκφράσει τις ανησυχίες που τυχόν έχει, να ζωγραφίσουμε μαζί του εικόνες και σχεδιαγράμματα που μπορούν να τον βοηθήσουν να συζητήσει. Σίγουρα στα 4 περιμένουμε λιγότερο άγχος αποχωρισμού και γρηγορότερη προσαρμογή στο νέο πλαίσιο. Η εβδομάδα προετοιμασίας και εδώ θα βοηθήσει το παιδί να έχει πιο εύκολο ξύπνημα και προετοιμασία, αν και σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να προσαρμόσουμε το χρόνο που το ίδιο το παιδί κάνει να ντυθεί ή να φάει και να μην το πιέσουμε κάνοντας οι ίδιοι το ντύσιμο ή το τάισμα. Θα δώσουμε περισσότερο χρόνο το πρωί έτσι ώστε να νιώθει την ικανοποίηση οτι μπορεί να ετοιμαστεί μόνο του και να του μειώσουμε το άγχος υποβοηθώντας το ήρεμα εφόσον το χρειάζεται.

 

Τέλος στα πρωτάκια του δημοτικού σχολείου, παρόλο που δεν είναι μια πρώτη εμπειρία το σχολείο, παραμένει μια καινούργια εμπειρία απο πλευράς πληθυσμού, διαφοράς ηλικίας των παιδιών και μεγαλύτερης απαίτησης για ανεξαρτησία. Εφόσον το πρόγραμμα του καλοκαιριού σας είναι πολύ διαφορετικό απο αυτό του σχολικού ξυπνήματος και πάλι μια εβδομάδα προετοιμασίας βοηθάει τον οργανισμό να προετοιμαστεί κατάλληλα. Σε αυτές τις ηλικίες ο 9ωρος τουλάχιστον ύπνος είναι απαραίτητος.

Παρακάτω παραθέτω έναν πίνακα με τις συνιστώμενες ώρες ύπνου ανα ηλικία που θα βοηθήσει τους γονείς να προσαρμόσουν το ωράριο ύπνου και ξυπνήματος για το σχολείο.

Το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο (NSF) εξέδωσε νέα, επικαιροποιημένη οδηγία που αφορά στις συνιστώμενες ώρες ύπνου ανά ηλικία.

 Νέα οδηγίαΠαλαιά οδηγία
Νεογέννητα 0-3 μηνών14-1712-18
Βρέφη 4-11 μηνών12-1514-15
Νήπια 1-2 ετών11-1412-14
Παιδιά 3-5 ετών10-1311-13
Παιδιά 6-13 ετών9-1110-11
Έφηβοι 14-17 ετών8-108,5-9,5
Νεαροί ενήλικες 18-257-9(Νέα κατηγορία)
Ενήλικες 26-64 ετών7-97-9
Ενήλικες 65+7-8(Νέα κατηγορία)

Θα πρέπει να τονιστεί ότι η οδηγία είναι ενδεικτική, καθώς ο ύπνος που χρειάζεται καθένας από εμάς είναι υπόθεση… προσωπική. Εάν ένας νεαρός ενήλικας μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με 6 ή 6,5 ώρες ύπνου, τότε τόσο ύπνο χρειάζεται και δεν απαιτείται να κοιμάται παραπάνω.

Όσον αφορά στην προετοιμασία με το ντύσιμο και το φαγητό τα πρωτάκια θα πρέπει να έχουν επαρκή χρόνο απο το ξύπνημα να τα ολοκληρώσουν πριν την ώρα που χρειάζεται να φύγουν, και σε αυτό το στάδιο καλό θα ήταν να υπάρξει μια προετοιμασία κατά την εβδομάδα προσαρμογής, εφόσον ξέρετε οτι κάτι τα δυσκολεύει, για να μπορούν με ηρεμία να ξεκινήσουν για την σχολική τους ημέρα. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να είναι ανεξάρτητα στην φροντίδα του εαυτού τους, πλυσιμο,ντύσιμο, πρωινό,προετοιμασία τσάντας και ο γονιός να δρά ήρεμα και επικουρικά όπου τον χρειαστεί το παιδί. Εμπνέοντας σιγουριά στο παιδί μας οτι θα τα καταφέρει ενισχύουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοεικόνα.

Ο γονιός είναι εκεί για να φροντίσει το παιδί να πετάξει με τα δικά του φτερά, να το βοηθήσει εαν πέσει αλλά να μην το κρατάει συνεχώς. Όσο νωρίτερα το παιδί μας δεν μας χρειάζεται για να φροντίσει τα απλά πράγματα της καθημερινότητας τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση θα έχει για τις ικανότητές του. Και μετά η επιτυχία είναι δεδομένη σε όλους τους τομείς! Καλή Αρχή! 

Κατερίνα Αρ. Τσούμα

Λογοθεραπεύτρια – Υπεύθυνη κέντρων Επικοινωνία

 

Kαλέστε τώρα για μια δωρεάν συνάντηση με την υπεύθυνηLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this