Η αξία των παραμυθιών στην παιδική ηλικία

Η αξία των παραμυθιών στην παιδική ηλικία

Τα παραμύθια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Όλα τα παιδιά έχουν ζητήσει να ακούσουν ένα παραμύθι πριν κοιμηθούν. Ωστόσο, πέρα από τον ψυχαγωγικό ρόλο του, ένα παραμύθι μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στον ψυχισμό, κι όχι μόνο, ενός παιδιού.

Τα παραμύθια χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς θεραπευτές στην ψυχοθεραπεία παιδιών, καθώς αντικατοπτρίζουν ποικίλες και σημαντικές πτυχές της πραγματικότητας τους. Είναι ιστορίες ανθρώπων που παρουσιάζονται μέσα από συναρπαστικά και ευφάνταστα γεγονότα και έχουν τις ρίζες τους στην πραγματική ζωή. Κι αυτό γιατί καλύπτουν ένα τεράστιο φάσμα θεμάτων όπως την ασθένεια, το θάνατο, τις αλλαγές στο οικογενειακό πλαίσιο, τη γέννηση, την αδελφική αντιπαλότητα, το φόβο κτλ. Σ’ αυτά το παιδί μπορεί να εντοπίσει κοινά χαρακτηριστικά του εαυτού του και να προετοιμαστεί για μελλοντικές καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει.

Συναισθηματική Ανάπτυξη

Ένα παραμύθι μπορεί να συμβάλλει στη συναισθηματική ωρίμανση των παιδιών. Μέσα από τις αγαπημένες του ιστορίες, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναγνωρίσουν, να κατανοήσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους. Επιπλέον, με το να προβάλλουν τους εαυτούς τους στους ήρωες των παραμυθιών, τα παιδιά δουλεύουν τους πραγματικούς τους φόβους και τις εσωτερικές τους συγκρούσεις. Το παραμύθι αποτελεί ένα μέσο, ώστε το παιδί να αποφορτιστεί από το άγχος και τις πιέσεις της καθημερινότητας, καθώς οι ιστορίες μεταφέρουν το παιδί σε μαγικούς κόσμους και τοποθεσίες,  αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τη φαντασία τους.

Κοινωνική Συμπεριφορά

Τα περισσότερα παραμύθια έχουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο: ο καλός ήρωας, ο οποίος ψάχνει να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει τα δεινά που του προκαλεί ο «κακός». Τελικά, ο αθώος πρωταγωνιστής σώζεται και το καλό νικά. Έτσι, το παιδί μαθαίνει με τον πιο ευφάνταστο τρόπο να διακρίνει το καλό από το κακό.Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι πρέπει να παρουσιάζουν στα παιδιά τους μόνο τις ευχάριστες στιγμές και πτυχές της ζωής, με την πεποίθηση ότι τα προστατεύουν. Ωστόσο, το κακό υπάρχει παντού όπως το καλό και τα παιδιά πρέπει να είναι θωρακισμένα ώστε να βρουν διεξόδους στις δύσκολες στιγμές. Τα παραμύθια καταφέρνουν να μεταδώσουν στα παιδιά το μήνυμα ότι ο αγώνας εναντίον των δυσκολιών είναι αναπόφευκτος, όμως με προσπάθεια, υπομονή και εσωτερική εμπιστοσύνη, το παιδί μπορεί να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο.

Μέσα από τις ιστορίες των παραμυθιών καλλιεργούνται σημαντικές αξίες που βελτιώνουν την κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών. Η αρετή, η αγάπη, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια στην οικογένεια είναι μερικές από τις αξίες που μπορεί να αποκτήσουν τα παιδιά διαβάζοντας ένα παραμύθι. Ιδιαίτερα η αφήγηση ενός παραμυθιού από τους γονείς συμβάλλει στη βελτίωση της αλληλεπίδρασης στην οικογένεια. Έχει βρεθεί ότι τα παραμύθια με αίσιο τέλος είναι πιο πιθανό να μεταφέρουν στα παιδιά την αξία της τιμιότητας και της ειλικρίνειας. Επιπλέον, καλλιεργούν την ελπίδα και την αισιοδοξία, ότι ακόμα και ο πιο αδύναμος μπορεί να βρει τρόπους να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες.

Γνωστικές Δεξιότητες

Επιπλέον, τα παραμύθια συμβάλλουν στη βελτίωση των νοητικών δεξιοτήτων του παιδιού, καθώς αναπτύσσεται η φαντασία του και βελτιώνεται ο γραπτός λόγος. Το παιδί αποκτά κριτική και δημιουργική σκέψη, διευρύνεται το λεξιλόγιο του και επέρχεται γλωσσική ανάπτυξη.

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς;

Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν το παιδί ζητά να ακούει συχνά το ίδιο παραμύθι . Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει ανάγκη να το ακούει. Κι αυτό γιατί το επαναλαμβανόμενο παραμύθι βοηθά το παιδί να εκφράσει  και να διαχειριστεί ασυνείδητα κομμάτια του ψυχισμού του. Τα παραμύθια που επιλέγει το παιδί αντανακλούν τα εσωτερικά του προβλήματα τα οποία μοιάζουν αδύνατον να επιλυθούν. Έτσι, μέσω της ιστορίας εξωτερικεύει τα βαθύτερα συναισθήματα του και τις εσωτερικές του συγκρούσεις και επιχειρεί να τις επιλύσει. Ιδιαίτερης σημασίας είναι ότι οι γονείς δεν πρέπει να σχολιάζουν το παραμύθι μετά το τέλος του. Αν μεταφέρουν την ιστορία στο επίπεδο της λογικής και της συνείδησης, το παιδί δεν θα καταφέρει να λάβει τα μηνύματα που χρειάζεται από το παραμύθι.

 

Εν κατακλείδι, ένα παραμύθι δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα που απασχολούν ένα παιδί, όμως θα του δώσει μία νέα οπτική για αυτά. Διαβάζοντας, μία ιστορία κατανοεί ότι δεν είναι ο μόνος που βιώνει την εκάστοτε δύσκολη κατάσταση, αλλά κι άλλα παιδιά, παρά τις αντιξοότητες, κατόρθωσαν να βγουν νικητές.

 

«Τα παραμύθια είναι κάτι παραπάνω από αληθινά. Όχι μόνο επειδή μας λένε πως υπάρχουν δράκοι αλλά επειδή μας λένε πως μπορούμε να τους νικήσουμε.»

NeilGaiman

 

 

Δέσποινα Καλλή

Ψυχολόγος Κέντρων «Επικοινωνία»

Kαλέστε τώρα για μια δωρεάν συνάντηση με την υπεύθυνη
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this