Εικαστική ψυχοθεραπεία στα παιδιά

Εικαστική ψυχοθεραπεία στα παιδιά

ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ τί είναι και πώς εφαρμόζεται

Η θεραπεία μέσω τέχνης είναι μια νέα μορφή θεραπείας που χρησιμοποιεί τη δημιουργική διαδικασία μέσω της τέχνης για να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση ενός ατόμου καθώς και την ψυχική και συναισθηματική του ευεξία.  Δίνει τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους και στα παιδιά να εξερευνήσουν, να καταλάβουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματα που αφορούν τη προσωπική τους ανάπτυξη. Αυτού του είδους η θεραπεία βοηθάει να αναπτυχθούν ικανοποιητικές σχέσεις, να διαμορφωθεί μια θετική εικόνα του εαυτού και να κατανοήσουν τα αίτια μιας πιθανής δυσλειτουργίας της καθημερινότητας.

Η θεραπεία μέσω της τέχνης για παιδιά χρησιμοποιεί τις εικόνες ως μέσον επικοινωνίας σε προ-λεκτικό στάδιο επικοινωνίας με το θεραπευτικό πλάνο. Πολλοί λένε πως η γλώσσα των συμβόλων (εικόνα) είναι η γλώσσα της καρδιάς. Η εικόνα δίνει έκφραση στο ανέκφραστο- αυτό που φάνταζε νωρίτερα μπερδεμένο και χαωτικό αποκτά μορφή έξω από τον δημιουργό. Δίνοντας μορφή σε κάτι μπερδεμένο που  έχουμε μέσα μας, γίνεται από μόνο του είναι λυτρωτικό και διευκολύνει το άτομο να μιλήσει για συναισθήματα και σκέψεις του.

Χρησιμοποιώντας τον καμβά, το χαρτί ή κάποιο μουσικό όργανο, τα αρνητικά συναισθήματα δεν μένουν μέσα μας για να συντηρούν αρνητικές καταστάσεις, όπως π.χ. σωματικά προβλήματα, αλλά εξωτερικεύονται. Πρέπει να σημειωθεί ότι η παιδική δημιουργικότητα μέσω Τέχνης, δεν έχει να κάνει με μαθήματα ζωγραφικής, ούτε χρειάζεται κανείς να έχει ταλέντο στη ζωγραφική για να επωφεληθεί.

Η τέχνη βοηθά τον άνθρωπο εξερευνήσει τα ποικίλα συναισθήματά του και να εκφράσει δυσάρεστα συναισθήματα με ένα δημιουργικό τρόπο (π.χ. άγχος, θυμό, στενοχώρια, απογοήτευση). Το παιδί μπορεί να κάνει τα αδύνατα δυνατά. Μπορεί να μάθει να ελέγχει τον πραγματικό κόσμο, εξερευνώντας τα εργαλεία, τα μέσα, τις ιδέες και τα αισθήματα που εκφράζονται κατά τη διαδικασία αυτή. Η ζωγραφική βελτιώνει την αυτοεκτίμηση των παιδιών, τα κάνει πιο δημιουργικά και επινοητικά, αποκαλύπτονται κρυμμένα ταλέντα.

Ενθαρρύνοντας το παιδί να δημιουργήσει κάτι αποκλειστικά δικό του, να εικονογραφήσει το δικό του προσωπικό και ξεχωριστό εσωτερικό σύστημα, του δίνεται η ευκαιρία να εκφραστεί ελεύθερα, να γνωρίζει τον εαυτό του και του δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσει και να κατανοήσει τα συναισθήματα των άλλων. Η ζωγραφική δρα ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ του μέσα και του έξω κόσμου. 

 Η έκφραση της παιδικής δημιουργικότητας μέσα από τη ζωγραφική βοηθάει το παιδί να νιώθει ασφάλεια που μπορεί να απεικονίσει τα προβλήματά του στις ζωγραφιές και μετά νιώθει πιο σίγουρο για τον εαυτό του όταν καταφέρνει να μιλήσει για αυτά χωρίς να φοβάται μέσα στο πλαίσιο της θεραπευτικής σχέσεως. ενίσχυση της προσωπικής, ελεύθερης και αυθόρμητης έκφρασης του παιδιού και του εφήβου και όχι η παραδοσιακή διδαχή της τέχνης.

Και αυτό γιατί, δημιουργώντας κάτι ασυνήθιστο, ανακαλύπτουν την αξία τους.

 

Λάμπρου Μαίρη, Ψυχολόγος κέντρων Επικοινωνία

 

 

Kαλέστε τώρα για μια δωρεάν συνάντηση με την υπεύθυνηLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this