Αυτισμός

Αυτισμός

Γενικά

O όρος Αυτισμός προέρχεται από τη λέξη “εαυτός” και υποδηλώνει την εσωστρέφεια και την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες έρευνες οι οποίες έχουν βοηθήσει στην διαμόρφωση των διαγνωστικών κριτηρίων για τις καταστάσεις του φάσματος του Αυτισμού.

Όλες αυτές οι καταστάσεις, που παρουσιάζουν τεράστια ποικιλία εικόνας από παιδί σε παιδί, αποκλείουν το παιδί από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του και το δυσκολεύουν ιδιαίτερα στην επεξεργασία των ερεθισμάτων, εσωτερικών και εξωτερικών. Σήμερα έχει επικρατήσει ο όρος Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ.), ο οποίος περιλαμβάνει τον Αυτισμό, το σύνδρομο Asperger, και τον μη προσδιοριζόμενο αλλιώς Αυτισμό.

Τα δύο κεντρικά χαρακτηριστικά σε όλο το Αυτιστικό Φάσμα είναι τα ελλείμματα στην κοινωνική επικοινωνία και οι έντονα ψυχαναγκαστικές, επαναληπτικές συμπεριφορές με ακαμψία στην σκέψη.

Χαρακτηριστικά

Οι Δ.Α.Φ. χαρακτηρίζονται από σοβαρά και εκτεταμένα αναπτυξιακά προβλήματα που αφορούν σε διάφορους τομείς της ανάπτυξης.

Έτσι, το άτομο με κάποια από αυτές τις διαταραχές μπορεί να παρουσιάζει έντονα μειωμένη ικανότητα για κοινωνική αλληλεπίδραση, για συναισθηματική αμοιβαιότητα και επικοινωνία, στερεότυπη συμπεριφορά και περιορισμένα, έμμονα ενδιαφέροντα.

Αναλυτικότερα, τα ελλείμματα που προκύπτουν στη συμπεριφορά και την επικοινωνία των παιδιών είναι τα εξής:

 • Σοβαρή επιβράδυνση στη γλωσσική ανάπτυξη και την επικοινωνία: Πολύ αργή εξέλιξη έως καθόλου ανάπτυξη του λόγου. Εάν τελικά αναπτυχθεί, η γλωσσική έκφραση παίρνει συνήθως παράδοξες μορφές.
 • Επίσης μπορεί να γίνει κυριολεκτική ή ασυνήθιστη χρήση λέξεων χωρίς καμία σύνδεση με την κανονική τους σημασία. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν τον λόγο για να επικοινωνήσουν, μπορεί να ηχολαλούν ή να μιλούν με μια τυπική και μονότονη φωνή, κάτι το οποίο δεν χαρακτηρίζει τον εκούσιο και λειτουργικό λόγο.
 • Σοβαρή επιβράδυνση στην κατανόηση των κοινωνικών σχέσεων: Συχνά το παιδί αποφεύγει την επαφή με το βλέμμα και φαίνεται να αποκόβεται από τον κόσμο γύρω του. Δεν κάνει εύκολα φιλίες και συνήθως δεν είναι ικανό να κατανοήσει τα συναισθήματα και τις απόψεις των άλλων ατόμων.
 • Επίσης, εμφανίζει μειονεξία στην φαντασία και στο συμβολικό παιχνίδι καθώς και ακαμψία της σκέψης (δυσκολία στις αλλαγές, εμμονικές συμπεριφορές, στερεοτυπίες και εμφανής αδυναμία στην ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και καταστάσεων).
 • Aνακόλουθες μορφές αισθητηριακών αντιδράσεων: Το παιδί δίνει περιστασιακά την εντύπωση πως είναι κωφό ενώ άλλες φορές μπορεί να ενοχληθεί υπερβολικά από έναν καθημερινό θόρυβο.
 • Σχεδόν πάντα παρατηρείται κινητική αδεξιότητα.
 • Μειονεξία στις γνωστικές λειτουργίες: Μπορεί να έχει ιδιαίτερες ικανότητες σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς (π.χ.μαθηματικά ή μνημονικά τεστ) και έντονες αδυναμίες σε άλλους (π.χ. κοινωνική και γλωσσική κατανόηση και επικοινωνία).
 • Δυστυχώς είναι πολύ συχνός κάποιος βαθμός νοητικής υστέρησης.
 • Έκδηλοι περιορισμοί δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων: Παρουσία επαναλαμβανόμενων σωματικών κινήσεων (φτερουγίσματα, περιστροφές ή λικνίσματα κορμού).
 • Το παιδί συχνά εκφράζει την ανάγκη να ακολουθεί την ίδια ρουτίνα ή πρόγραμμα καθημερινά. Πιθανές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση ή έντονες διαταρακτικές συμπεριφορές (π.χ. εκρήξεις θυμού ή επιθετικότητα) ή ακόμα και αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές.
 • Ελλείμματα στις επιτελικές λειτουργίες: Εμφανείς δυσκολίες συγκέντρωσης, παρορμητικότητα, φτωχή μίμηση, ανεπαρκής μάθηση μέσω της εμπειρίας, έντονη δυσκολία διαχείρισης χρόνου και αφηρημένων εννοιών.

Πρώιμες ενδείξεις για παιδιά ηλικίας 0-18 μηνών

 • Αδιαφορία σε ακουστικά ή οπτικά ερεθίσματα
 • διαταραχές ύπνου και σίτισης
 • μωρά που δεν βολεύονται στην αγκαλιά
 • παράξενα παιχνίδια με τα αντικείμενα
 • αδιαφορία για τα άτομα που τα περιβάλλουν
 • παθητικά ή υπερτονικά μωρά.

Σε ηλικία 8 μηνών δείχνουν να μην κατανοούν τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος, δεν δείχνουν με το δάχτυλο κάτι που τους κάνει εντύπωση, συχνά παρουσιάζουν αυτοτραυματισμούς, απουσία ομιλίας ή της εξέλιξής της ή ηχολαλικό λόγο ή και παλινδρόμηση στην ανάπτυξη του λόγου, γενικώς, σοβαρές διαταραχές της επικοινωνίας.

Προτάσεις

Ο Αυτισμός είναι μια διαταραχή της επικοινωνίας, της βάσης δηλαδή στην οποία θα στηριχτεί ο λόγος του παιδιού.

Γι’ αυτό,προτεραιότητα έχει η εκπαίδευση στην επικοινωνία και όχι στην ομιλία.

Οι γονείς κατά κανόνα έρχονται στο λογοθεραπευτή με το αίτημα «να μιλήσει το παιδί». Ωστόσο, τα παιδιά που μιλάνε προκαλούν ακόμα πιο παράδοξη εντύπωση στον κοινωνικό περίγυρο γιατί ο λόγος τους δεν ταιριάζει με τις κοινωνικές περιστάσεις. Ως προς την κοινωνικοποίηση και την ομαδοποίηση του παιδιού, η εκπαίδευση από έναν ενήλικο ειδικό δεν αρκεί, γιατί θα πρέπει το παιδί να αποκτήσει κοινωνικές δεξιότητες σε πραγματικές συνθήκες με συνομηλίκους. Όσον αφορά στις στερεοτυπίες και τα περιορισμένα, εμμονικά ενδιαφέροντα, έχει διαπιστωθεί ότι ένα καλά δομημένο πρόγραμμα ημέρας με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, μειώνει κατακόρυφα αυτά τα προβλήματα. Στους τομείς της κινητικότητας και της συγκέντρωσης, μπορεί να χρειαστεί εργοθεραπεία. Η απροσεξία, η υπερκινητικότητα και το υπερβολικό άγχος μπορεί να απαιτήσουν φαρμακευτική υποβοήθηση. Ειδική δουλειά απαιτείται επίσης για την απόκτηση λεξιλογίου,γραμματικής και σωστής σύνταξης προτάσεων.

Παρακάτω παραθέτουμε δύο αγγλικά παραμύθια στα οποία οι γονείς μπορούν να βρούν οδηγίες για τα αναπτυξιακά ορόσημα που θα πρέπει να έχουν κατακτήσει τα παιδιά τους στις ηλικίες των 2 και των 3 ετών. Μπορείτε να τα κατεβάσετε δωρεάν

Για παιδιά 3 ετών, αναπτυξιακά ορόσημα μέσα απο το παραμύθι. Κατεβάστε το παρακάτω πατώντας το Download κάτω απο την εικόνα.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Για παιδιά 2 ετών, αναπτυξιακά ορόσημα μέσα απο το παραμύθι. Κατεβάστε το παρακάτω πατώντας το Download κάτω απο την εικόνα.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

 

Kαλέστε τώρα για μια δωρεάν συνάντηση με την υπεύθυνηLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this